30-10-05

30 OKTOBER 2005: Byzantijns Kortrijk

Een te weinig bekend bouwkundig juweeltje in Kortrijk: de kapel van het Heilig Hart in de Budastraat. Je waant je in het oude Griekenland. Met haar koepels en haar ronde uitsprongen lijkt de omvangrijke kapel lijkt op een orthodoxe basiliek.
 
Persoonlijke herinneringen: mijn vader (86) was er ooit misdienaar. Hij had er twee tantes, zusters, die verpleegster waren in het ziekenhuis Heilig Hart. Mijn drie zussen, mijn twee broers en ikzelf zijn in die kliniek geboren. In de jaren 50 lag ik er weken na een appendixverwijdering.
 
Na fusie met het Sint-Maartensziekenhuis van Kortrijk (opgericht door de Christelijke Mutualiteiten) werden de ziekenhuisactiviteiten afgestoten en kwam er een bejaardentehuis gekoppeld aan serviceflats: de Zorggroep Heilig Hart. Het Heilig Hart is opgericht door de Congregatie van het Heilig Hart, een onafhankelijk geworden afdeling van de Zusters van Liefde van de Heilige Vincentius. Het klooster bevindt zich nog op de campus.
 
Dit onvermoed Kortrijks plekje is maar half toegankelijk. Je moet in de Budastraat de ingang van het rustoord binnengaan, de cafetaria passeren en dan hopen dat een elektronisch bediende deur je toegang verschaft tot de binnenplaats.
 
Later meer over dat merkwaardig stuk erfgoed; ik moet nog een en ander opzoeken.


22:17 Gepost door Marc Lemaitre | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Prachtige website met veel interessante info !

Gepost door: Wim Dekimpe | 21-12-07

De commentaren zijn gesloten.