02-11-06

Binnenkort hier: Een stadswandeling "Rood textiel"

textielhuis2

In opdracht van Linx+, de cultuurvereniging van het ABVV, ben ik een Kortrijkse stadswandeling aan het uitwerken. De 'rode' draad is textiel, vanuit rode inspiratie bekeken.

De textiel in Kortrtijk is roder dan textielbarons en stadsbestuur willen toegeven. Een wandeling door de stad toont je talrijke sporen van de bedrijvigheid waarmee Kortrijk rijk werd. Die sporen onthullen ook de uitbuiting en de sociale bewustwording waarmee die opgang gepaard ging.


Een gids leidt je van het Textielhuis, een authentiek rood 'grand café', de stad in en toont je op onvermoede plekken allerlei bezienswaardigheden. Zo stap je van het ene grote verhaal naar de andere boeiende vertelling. Onderweg komen de historische herinneringen boven, zoals een in bloed gesmoorde weversopstand, een Golden River, een oude weverij in een door Franse revolutionairen onteigend klooster, een socialistische pionier, een Engels vlaspaleis, een verdwenen 'strontpartje', een park waarvoor honderden arbeidersgezinnen dakloos werden, de wieg van Lucky Luke, en een beluik waar de tijd is stilgestaan. Evengoed heeft de gids oog voor merkwaardige voorbeelden van reconversie: een stijlvol vrijzinnig ontmoetingscentrum in een oude weverij en een rood (!) plein voor euromiljonairs op de gronden van een gesloopte ververij. Kortom, je ontdekt een ander maar daarom niet minder interessant Kortrijk dan dat van de toeristische dienst.


Terug in het Textielhuis kun je genieten van de uitgebreide drankenkaart en het dagverse suggestiemenu van een sociale-economieproject van het ABVV. In het schitterende decor zijn allerlei verwijzingen verwerkt naar de textielnijverheid en de lambrisering is opgefleurd met werken van Leieschilder Albert Saverys.

Binnenkort hierover meer.... Om jullie alvast wat verlekkerd te maken, deze spookachtige fabriek waar de deelnemers aan de ontdekkingstocht een heroïsch verhaal te horen krijgen.

De Kien1

21:05 Gepost door Marc Lemaitre in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: kortrijk, rood kortrijk, ontdekkingstocht, stadswandeling |  Facebook |

Commentaren

aanvraag gegidste stadswandeling Is het mogelijk om deze stadswandeling te maken op een donderdagnamiddag in october? Streefdatum zou 11 oct zijn .

Gepost door: Vlaams Zeeologisch Genootsdchap | 04-09-07

Beste,
Zeer hartelijk proficiat met deze site.
Ik ben op zoek achter gegevens over architekt Henri Viane, over zijn werken en eventueel foto's van huizen. Ik denk dat hij van Kortrijk was. kunnen jullie me helpen.
Alvast bedankt.
Guido Schoonaert

Gepost door: guido schoonaert | 02-08-12

De commentaren zijn gesloten.